Ja, obywatel

civic

Projekt realizowany przez Fundację w okresie 2014-2015 obejmujący 2 cykle szkoleń tematycznych podnoszących umiejętności obywatelskie i wspomagających aktywność społeczną oraz 2 cykle warsztatów z zakresu praktycznych możliwości wykorzystania kapitału społecznego tej grupy.

Szkolenia tematyczne:
1. Ja, konstytucja i państwo
2. Ja i urząd
3. Ja, konsument
4. Ja i banki
5. Ja, obywatel kobieta
6. Ja i umowy

Warsztaty pt. "Ja w społeczeństwie" (jednodniowe), uzupełniały szkolenia w celu praktycznego wskazania uczestnikom możliwości ich większego zaangażowania w życie społeczne i przedstawienia korzyści dla nich z tego wynikających (współtworzenie przestrzeni publicznej).

ABC kontaktów z bankiem.
Czy jestem na straconej pozycji?
bank
Cykl warsztatów dla osób z trudnościami w wywiązywaniu się ze swoich zobowiązań względem banków (relacja klient-bank, reklamacja w banku, najczęstsze pułapki i jak ich uniknąć, gdzie szukać pomocy w razie sporu z bankiem, w szczególności postępowanie przed arbitrem bankowym, instytucje nieodpłatnie pomagające z kontaktach z bankami) realizowany w 2018 r.

Hiszpański z Hiszpanem

holaJęzyk hiszpański dla osób 50+ z woj. mazowieckiego - cykl kursów dla początkujących - każde 50 h, 2016 i 2017 r.

„Hiszpański z Hiszpanem - kontynuacja” – kurs języka hiszpańskiego dla osób 50+ z woj. mazowieckiego – 50 h – kontynuacja), 2017 r.

Projekt Akacja
akacjaW maju 2012 r. Fundacja Verum uruchomiła projekt pomocy prawnej osobom w trudnej sytuacji finansowej pod nazwą „Akacja”.
Warunkiem skorzystania z programu jest niemożność skorzystania z odpłatnej usługi doradztwa prawnego ze względu na zbyt niskie dochody (Fundacja wymaga złożenia oświadczenia w tym zakresie - pobierz wzór oświadczenia).
Pomoc obejmuje bezpłatne doradztwo prawne oraz bezpłatne prowadzenie spraw sądowych przez radcę prawnego współpracującego z Fundacją.
Osoby chcące skorzystać z programu proszone są o kontakt z Fundacją mailowo Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Kategoria: